HBO-V STUDENTEN IN EEN VERPLEEGHUIS!

[naar: Literatuur]
[naar:
VGG Groep 2006]

Noot van de redactie: Dit is een artikel van de VGG pilotgroep. Met hun toestemming is het ter publicatie op het blog aangeboden.

Kwaliteit van verpleeghuiszorg is een hot item. Op verschillende fronten zijn instellingen bezig om kwaliteitszorg te leveren en verbeterprojecten te ontwikkelen, te denken valt aan meer HBO-V'ers in het verpleeghuis. Binnen zorginstelling MeulenbeltZorg lopen momenteel vier HBO-V studenten stage in het kader van het pilotproject Verpleegkundige Gerontologie-Geriatrie. (VGG)

MeulenbeltZorg is een zorginstelling met meerdere locaties in Twente. MeulenbeltZorg levert intramurale zorg binnen verpleeghuizen en verzorgingshuizen en daarnaast wordt extramurale zorg thuis geleverd.

De pilotprojectgroep VGG wordt gevormd door Erik Dierink, Monique Meeks, Agnes Nijhof en Minke Reimink. Deze studenten hebben als afstudeerrichting ouderenzorg gekozen. Het pilotproject heeft meerdere doelen, namelijk het toetsen van het opgestelde competentieprofiel VGG, de HBO-V studenten een stageplek bieden en de HBO-V studenten laten meewerken aan kwaliteitsverbeterende projecten binnen de instelling.

Het competentieprofiel VGG is ontwikkeld door NIZW, Actiz (voorheen Arcares) en de HBO-raad (Pool e.a. 2005). Deze competenties zijn een aanvulling op de basiscompetenties van de HBO-verpleegkundige en zijn toegespitst op de categorie voor verpleegkunde in de ouderenzorg. Aan de studenten de taak om te testen of dit profiel haalbaar, werkbaar en correct is.

De HBO-V studenten zijn in maart 2006 begonnen aan een anderhalf jaar durend traject. Ze zijn geplaatst op verschillende afdelingen binnen het verpleeghuis. Daarnaast werken de studenten veel samen aan kwaliteitsverbeterde projecten. Zo is er bijvoorbeeld gewerkt aan het actualiseren van protocollen met betrekking tot verpleegtechnische handelingen en het ontwikkelen van nieuw beleid. Tevens zijn er presentaties gegeven over vraaggerichte zorgverlening. De studenten werken ongeveer 50% van de tijd mee in de directe zorgverlening aan het bed, de resterende tijd wordt ingevuld door te werken aan de verschillende projecten.
Erik Dierink:
"Het werken in de pilotgroep bevalt mij erg goed. We hebben veel aan elkaar, problemen kunnen we onderling bespreken en we stimuleren en motiveren over en weer. Een voorbeeld hiervan is dat we elkaar prikkelen om zelf na te denken over goede oplossingen"

Agnes Nijhof:
"Ik loop nu stage op een psychogeriatrische afdeling. Daar heb ik veel geleerd van het verlenen van zorg op microniveau, zoals het verlenen van de basiszorg, het opstellen van zorgplannen, het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen en het omgaan met psychosociale problemen."

Minke Reimink:
"Een van de mooie aspecten van werken in de pilotgroep, is dat ik samen met mijn medestudenten betrokken ben bij ontwikkelingen op mesoniveau op het gebied van kwaliteitszorg. Ik word uitgedaagd om afdelingsoverstijgend te denken. Wij hebben bijvoorbeeld voor elke afdeling een eigen folder ontwikkeld en wij zullen binnenkort een kwaliteitspaspoort presenteren, waarin personeelsleden hun eigen deskundigheidsbevordering inzichtelijk maken."

Monique Meekes:
"Ik heb door de samenwerking binnen de pilotgroep en het meewerken aan
kwaliteitsbevorderende projecten binnen MeulenbeltZorg meer inzicht gekregen in wet- en regelgeving met betrekking tot de gezondheidszorg. Ik kan nu de
koppeling maken tussen overheidsbeleid, instellingsbeleid en afdelingsbeleid.
Een voorbeeld hiervan is het verbeteren van protocollen, zodat deze voldoen aan
de HKZ-normen."

De HBO-V studenten vinden dat HBO-verpleegkundigen een grote meerwaarde kunnen hebben binnen verpleeg- en verzorgingshuizen. Zij zouden zich kunnen richten op de handhaving en de bevordering van de kwaliteit van zorg op micro-, meso- en macroniveau!
Voor MeulenbeltZorg hebben de studenten zelf een competentieprofiel opgesteld. In zeer grote lijnen komt dit overeen met het profiel dat voor de VGG is opgesteld.

Literatuur:
Pool, A en Schumacher, J: HBO Competentieprofiel Verpleegkundige Gerontologie-Geriatrie (VGG); NIZW Zorg, Arcares en HBO-raad, Utrecht, 2005

[naar: Literatuur]
[naar: VGG Groep 2006]