UITLEG OVER HET VGG-PROJECT VAN SAXION ENSCHEDE

Het VGG-project zoals dat naar voren komt in de opleiding HBO-V te Enschede is het resultaat van samenwerking tussen Saxion Hogescholen Enschede, TriviumMeulenbeltZorg (TMZ), Carint en natuurlijk de studenten. Op deze pagina is informatie te vinden over de verschillende partijen en hun samenwerking. Vast onderdeel van het volledige traject van de VGG student is de minor Ouderenvraagstukken, waarover je ook op de site kunt lezen. Het is echter ook mogelijk om deel te nemen aan het project als je al een andere minor hebt gevolgd.

De differentiatie Gerontologie & Geriatrie is in 2006 op een aantal plekken in Nederland van start gegaan, waaronder (in een pilotproject) op Saxion Hogescholen te Enschede. Het doel van het project is om de plek van de HBO-V'er in de ouderenzorg te ontdekken en ook vorm te geven aan de hand van het HBO competentieprofiel Verpleegkundige Gerontologie-Geriatrie. (Mast & van Vliet, 2007) In 2006 is een groep van 4 studenten begonnen in de intramurale setting van het verpleeghuis, waarna in 2007 de fakkel werd doorgegeven aan een meer dan dubbel zo grote groep, die ook in het extramurale deel van het zorgspectrum aan de slag is gegaan. Je kunt hier het 'Samenvattend verslag van het pilotproject verpleegkundige gerontologie-geriatrie', geschreven door projectleider Hanneke te Winkel-Komijn lezen.

Bronverwijzing:
Mast, J., & Vliet, M. van (2007). HBO competentieprofiel Verpleegkundige Gerontologie-Geriatrie (VGG) Herziene versie November 2007. Utrecht: Vilans, ActiZ HBO-raad.

Pool, A., Pool-Tromp, C., Veltman-van Vugt, F., & Vogel, S. (2002): Met het oog op de Toekomst; beroepscompetenties van hbo-verpleegkundigen. Utrecht: NIZW.